12 czerwca 2017
Międzyszkolny Konkurs ”Doświadczenia wokół nas"
Uczennice klasy 6B Martyna Kozio i Emilia Górnicka zajęły pierwsze miejsce w międzyszkolnym konkursie „Doświadczenia wokół nas”, pokonując zespoły z klas gimnazjalnych!
Wyróżnienie zdobyły również Emilia Włosek i Marta Gurbała z klasy 6B.
Konkurs organizowany był przez Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 4 w Rzeszowie oraz Wydział Biologiczno - Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego. Jury, w skład którego wchodzili pracownicy i doktoranci Wydziału Biologiczno-Rolniczego było pod ogromnym wrażeniem poziomu merytorycznego doświadczeń, które wykonały nasze dwa zespoły.
Po części oficjalnej uczestnicy wraz z opiekunami zostali zaproszeni na warsztaty chemiczne, zorganizowane w Katedrze Chemii i Toksykologii Żywności. Zajęcia podzielone były na trzy części. Pierwsza obejmowała analizę jakościową kationów, którą uczennice przeprowadziły samodzielnie. Druga część dotyczyła naturalnych oraz sztucznych barwników spożywczych. Ostatnią i najbardziej smakowitą okazała się trzecia część - dotycząca miodów: „Miód – kwaśny a jednak słodki”.
Wyróżnienie zdobyły również Emilia Włosek i Marta Gurbała z klasy 6B.
Konkurs organizowany był przez Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 4 w Rzeszowie oraz Wydział Biologiczno - Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego. Jury, w skład którego wchodzili pracownicy i doktoranci Wydziału Biologiczno-Rolniczego było pod ogromnym wrażeniem poziomu merytorycznego doświadczeń, które wykonały nasze dwa zespoły.
Po części oficjalnej uczestnicy wraz z opiekunami zostali zaproszeni na warsztaty chemiczne, zorganizowane w Katedrze Chemii i Toksykologii Żywności. Zajęcia podzielone były na trzy części. Pierwsza obejmowała analizę jakościową kationów, którą uczennice przeprowadziły samodzielnie. Druga część dotyczyła naturalnych oraz sztucznych barwników spożywczych. Ostatnią i najbardziej smakowitą okazała się trzecia część - dotycząca miodów: „Miód – kwaśny a jednak słodki”.
Gratulacje dla uczennic!
Informacje o wynikach konkursu tutaj