24 listopada 2017

Jedzenie wszystkimi zmysłami. Jak jeść oczami?

W klasie 1a odbyła się pierwsza lekcja kulinarna w ramach programu edukacyjnego "Zdrowe nietrudne". Celem zajęć było rozbudzanie chęci do eksperymentowania i próbowania zdrowych posiłków, kształtowanie nawyków higieniczno-kulturalnych oraz doskonalenie umiejętności samodzielnego przygotowywania prostych potraw.

Przed przystąpieniem do pracy dzieci porządnie umyły ręce i przygotowały stanowiska pracy. Następnie wraz z nauczycielem utworzyły plan zajęć, według którego wykonały pastę jajeczą z twarożkiem i ozdobiły ją warzywami: ogórkiem, pomidorem, papryką i zieloną pietruszką.  Wkrótce całą salę wypełnił aromat pysznego jedzenia. Kolorowe talerze cieszyły wzrok. Dla niektórych dzieci smaki takie były nowością i ostrożnie próbowały swej potrawy. Większość zajadała ze smakiem, pamiętając jednak by odrobinę pasty jajecznej zanieść do domu i podzielić się z bliskimi.

Smacznego!

 

zdrowe-nietrudne-17-01
zdrowe-nietrudne-17-02
zdrowe-nietrudne-17-03
zdrowe-nietrudne-17-04
zdrowe-nietrudne-17-05
zdrowe-nietrudne-17-06
zdrowe-nietrudne-17-07
zdrowe-nietrudne-17-08
zdrowe-nietrudne-17-09
zdrowe-nietrudne-17-10
zdrowe-nietrudne-17-11
zdrowe-nietrudne-17-12
zdrowe-nietrudne-17-13
zdrowe-nietrudne-17-14
zdrowe-nietrudne-17-15
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15